Artikel fra Børsen

Det kommer aldrig til at gå så langsomt, som det gør nu!

Synes du, det går stærkt i din hverdag?

Tempoet i den vestlige verden stiger markant år for år, og det kan synes omsonst i dag at lægge femårsplaner. Hvorfor er det så, at vi fortsat mentalt og i adfærd agerer, som om …

… vi bare lige skal have disse projekter færdige, så kan vi trække vejret, og lige om lidt bliver det hele bedre, og vi vil få overblikket!

Vi bliver nødt til at trække vejret nu, indføre mentale pauser på arbejdspladsen og acceptere, at det aldrig kommer til at gå så langsomt, som det gør nu – kun hurtigere!

Hvis ikke vi gør det, vælter vi. Stresskurven vil stige endnu mere markant, end da WHO allerede for mange år siden forudså, at mere end 40 pct. af alle sygdomme i vesten i dag er stressrelaterede.

Ville du nogensinde overveje ikke at sende din bil til service og vedligeholdelse? Nej, vel!

Hvorfor er det så, vi ikke prioriterer at sætte vores mentale sind til service og vedligeholdelse? Fordi vi ikke har tid, siger vi!

Dalai Lama mediterer én time dagligt for at vedligeholde sin mentale skarphed. En tilfældig uge, hvor han rejste til tre kontinenter og besøgte statsmænd i adskillige lande, undrede en journalist sig over, hvordan han nåede sin meditation i så stressede perioder. Svaret fra ham var: ”Når jeg har rigtig travlt, ved jeg, det er nødvendigt, at jeg mediterer dobbelt tid!”

Det handler om prioritering. Uanset hvor travlt vi har, glemmer vi jo ikke at børste vores tænder.

Vi bliver nødt til at prioritere vores tid langt bedre, og vi kan faktisk planlægge os ud af stress. Stress er et vilkår, der er kommet for at blive – øget tempo og øgede krav er et vilkår.

Hvis vi accepterer dette i stedet for kun at tro, det vedrører naboen, kan vi i stedet forebygge, opbygge og trimme os selv som individer og vores organisationer. Derved opbygger vi mere effektive og forandringsparate medarbejdere, der i sidste ende bidrager til øgede tal på bundlinjen.

Som organisation har I sikkert allerede en sundhedsordning, der træder i kraft, når jeres medarbejdere falder om af stress – for det gør de!

Indfører I mentale pauser i organisationen og seriøs mentaltræning på ledelsesplan, vil I ikke kun opleve markant bedre stresshåndtering og en kæmpe besparelse på sygebudgettet. I vil som bonus opleve øget effektivitet, arbejdsglæde, mere fokus, overblik, kreativitet og forandringsparathed – og dette vil distancere jer fra konkurrenterne.

De fleste ledere i dag ved godt, at den følelsesmæssige intelligens er en afgørende faktor for at brænde igennem som leder. Ledere, der brænder igennem, er udmærket klar over, vi ikke længere kan forlade os på en klassisk IQ erhvervet igennem bøger. Det er nødvendigt for travle ledere at arbejde med deres følelsesmæssige intelligens for at bevare deres integritet og udvikle sig til autentiske ledere, der inspirerer medarbejderne og derigennem opnår tillid og fastholdelse.

En verdensledende virksomhed som Google har for længe siden indført mindful management som en del af kulturen – nok ikke kun som en blød indstilling til besparelser på stressbudgettet, men måske endnu mere for at arbejde med udvikling af medarbejdere, der distancerer dem fra konkurrenterne.

“Every company knows that if their people have emotional intelligence, they’re gonna make a shitload of money.” (Googles talsmand, Chade-Meng Tan, 2014)

Målinger efter indførelse af mindful management i organisationer kan påvise markante resultater på effektivitet, tilstedeværelse og stresshåndtering. Danske virksomheder, der har indført mindful management, har oplevet målbare forbedringer med lavere medarbejdergennemgang og nedsatte udgifter til sygefravær. Samtidig har de oplevet den behagelige sideeffekt af øget performance. Selv om mindful management umiddelbart kan opfattes som en blød kultur, viser forskningen igen og igen, at det ud over stresshåndtering kan aflæses direkte på bundlinjen. Teknikken i mindful management er enkel: meditation og vejrtrækning. Udfordringen er at få det integreret og systematiseret. Ændring af adfærd og vaner tager tid og kræver vilje og vedholdenhed. Coaching og fælles kultur hjælper i starten – resultaterne fastholdes i længden.

SoSimple (https://www.sosimple.dk/) arbejder dagligt med mindful management, autenticitet og følelsesmæssig intelligens i toppen af dansk erhvervsliv.