Artikel fra SAB-Nyt

Mindfulness er den direkte modsætning til at tage livet for givet

Måske er mindfulness gået hen og blevet lidt af et modeord herhjemme, men i virkeligheden er det et begreb, man har kendt til i Østen i flere tusinde år igennem meditation og værdier fra den buddhistiske tankegang.

Teknikken til at leve et mere mindful liv, er traditionel meditation og derfor vokser anerkendelsen af de ekstremt effektive følgevirkninger ved daglig meditation i øjeblikket i den vestlige verden. En afgørende person for denne anerkendelse, er den amerikanske professor i medicin Jon Kabatt-Zinn, som er grundlæggeren af stressklinikken ved Massachusetts University, der har fået afgørende indvirkning på stressbehandling verden over.

Jon Kabatt-Zinn opfandt Mindfully Based Stress Reduction (MBSR), – et 8-ugers stressprogram med daglig meditation og yoga. Igennem seriøs forskning, har han bidraget til, at man i dag neurologisk kan påvise de positive virkninger i hjernen ved daglig meditation.

Hjerneforskning påviser det videnskabelige faktum, at meditation blandt andet øger samarbejde mellem hjernehalvdelene, danner nye hjerneceller, samt lapper cortisolhuller (stresshormon).

Modsat tidligere viden indenfor psykologien ved man i dag, at hjernen er plastisk, hvilket betyder at den kan formes og omformes hele livet. Man ved også, at stress sidder i hjernen – i vores tanker, som hænger sammen med vores fysiske tilstand.

Hvor ”lykkelige” vi generelt er som mennesker, hænger altså ikke nødvendigvis sammen med, hvilke udfordringer vi har været ude for igennem livet – men derimod hvordan vi forholder os tankemæssigt til vores udfordringer!

Alle mennesker oplever udfordringer, sorg og modstand. Stress er den hurtigst voksende sygdom i den vestlige verden, og det er et vilkår, der er kommet for at blive. Igennem mindfulness kan vi lære at acceptere det som et vilkår, i stedet for at forsøge at bekæmpe det.

”Du kan ikke standse bølgerne – men du kan lære at surfe.”

Kabatt-Zinn

Accept

Mindfulness er altså accepteret som den bedste medicin for stressramte – men hvorfor fungerer det også forebyggende for alle os andre, der bare lever et almindeligt stresset liv uden at være gået fysisk ned – endnu?

Fordi vi alle har brug for at bremse den indre tankestrøm indimellem. Vi har godt af en ordentlig rusketur i vores autopilot – vores vaner, vores fordomme, vores dårlige tanker om os selv.

Fordi vi ofte er vores egen værste dommer og hårde mod os selv. Vi bruger alt for meget liv, energi og tanker på at ville være på en anden måde end vi er – dygtigere, sødere, sundere eller bare lidt mere perfekte.

Vi bruger mange ressourcer på at ønske, at verden var på en anden måde, partneren var på en anden måde – chefen, veninden, familien var på en anden måde.

Vi vil miste fodfæste ude i verden. Vi vil komme i tvivl og miste retningen indimellem og vi vil også forsat undres over, hvorfor andre mennesker ikke opfører sig, som vi ønsker det.

Det er naturligt – og helt ok.

Mindfulness er træning i accept. Accept af livet som det er – på godt og ondt.

De positive følgevirkninger ved daglig meditation vil blandt andet være, at vi bliver mere accepterende, mere tilgivende og mere positive som mennesker – hvilket kan fremkalde en indre tilstand af fred fremfor en indre kamp.

Det betyder ikke, at en mindfultankegang altid er positiv – snarere tværtimod. Mindfulness handler ikke om at fjerne det negative, men at forholde sig til det på en ny måde. En accepterende tilgang er ikke det samme, som at vi passivt indfinder os med det, der sker omkring os. Vi kan i stedet lære at skelne mellem situationer, hvor man enten kan gøre noget aktivt for at ændre – eller acceptere vilkårene som de er.

Kun ved at acceptere ens følelser, er man i stand til at ændre dem.

Historier

Mange tror fejlagtigt, at vi i meditationen skal forsøge at stoppe vores tanker fuldstændig, men det er slet ikke muligt. Forskning viser, at vi dagligt har imellem 60-80.000 tanker, hvoraf de fleste er ubevidste.

Meditation hjælper os til at blive mere bevidste om vores tanker – og ikke nødvendigvis tro på, at tanken er sand. At blive i stand til at observere en tanke – registrere den uden at forholde sig til den eller vurdere den – og slippe den igen. Vi kan lære at blive mindre fanget af vores tanker og vores egen historie og ved vedholdende meditation og træning blive mere fri af tankernes kraft. Hjerneforskning viser, at 20 pct. af vores tanker tager 80 pct. af vores energi og det kan være fysisk drænende for os når vi tror på, at de negative tanker er kendsgerninger i vores liv.

Negative tanker er ikke et problem i sig selv – kun når vi tror på dem.

Mindfulness er at være med og acceptere vores historie, uden at identificere os med og blive opslugt af vores historie.

Træning af accept har samtidig den positive virkning, at vi bliver mindre dømmende overfor andre og dermed kan træne os selv i at leve et mindre fordomsfuldt liv. Tror vi på karma kan vi endda tro på at det giver gode fornemmelser tilbage til os selv, når vi sender positive energier ud til andre og bliver i stand til at tilgive mere. 

Nysgerrighed

En anden vigtig værdi i mindfulness er begrebet ”Beginners Mind”, som også oprindeligt stammer fra den buddhistiske tankegang. Små børn besidder naturligt denne form for nysgerrighed. De går ind i verden med en nysgerrighed og ivrighed på at opdage og finde ud af hvordan verden, mennesker og ting fungerer helt ned i detaljen, og de kan overraskes og glædes over det, udefra set, umiddelbart banale.

Nysgerrighed og interesse for livet mister vi ofte når vi vokser op – og måske dermed også noget af evnen til at se og glædes over hverdagen.

Det vi fokuserer på, får vi mere af! Derfor er vi ofte selv vores største hindring for at opnå det, vi gerne vil. Men det fantastiske ved den måde vores tankesystem fungerer på er faktisk, at vi selv er langt mere i stand til at vælge, hvad vi fokuserer på, end vi tidligere har troet. Og at vi dermed er langt mere i stand til at vælge, hvad vi får mere af!

Mindfulness er en træning i at genopdage livet – genopdage sanselighed – være mere tilstede i nuet og mere nysgerrige på livet, andre mennesker og os selv. Der findes iboende i mindfulness en urokkelig tro på, at vi har alt det, vi har brug for – indeni os selv. Meditationsteknikkerne i mindfulness er en vedholdende træning i at kigge efter livsglæden indeni os selv – og stoppe med at lede efter den udenfor os selv. At stoppe lidt op og være mere tilstede her og nu, og bruge lidt mindre tid på planlægning af fremtiden eller bekymring om fortiden. Ved at meditere, giver vi vores sind mulighed for en pause fra den stressede hverdag og vores krop gavner også fysisk af dette. Vores krop har brug for restitution og denne livsnødvendige genopbygning, foregår blandt andet når vi sover. Vores sind har også brug for restitution og denne livsgivende genopbygning, foregår blandt andet når vi mediterer.

De fleste af os ved det er vigtigt at sende vores bil til service indimellem, for ellers kan den brænde sammen. Ved denne sammenligning, er det måske mere naturligt at se vigtigheden af at sende vores sind til service og restitution dagligt. Ellers kan vi brænde sammen. 

Nærvær

Mindfulness er altså medicin til både at reducere stressniveau og samtidig en livseliksir til at opnå større tilstedeværelse i nuet. Det er for dig, der ønsker at tage mere styring over dit eget liv, således at du kan opnå indre ro og overskud og dermed mere bevidsthed, autencitet og tydelighed bag dine beslutninger og handlinger. Det er en træning i at mærke efter hvad der giver os energi og livsglæde og sige ja til det. Det er en mulighed for at søge nærværet og sanse mere. Med sanser kan vi kun være i nutiden – vi kan ikke sanse hverken i fortiden eller fremtiden. Samtidig kan du øge opmærksomheden på dét, der dræner dig i dit liv og give dig det naturlige mod og tro på at sige fra til dette.

En overbevisning indenfor mindfulness er også, at vi kan lære empati. Ved at mærke og acceptere smerte og udfordringer som et vilkår i livet. Ved at træne nærvær og ved at træne adskillelse at tanker og følelser. Ved at træne hjertets intelligens og ved at være mere og gøre mindre.

Der findes masser af spændende litteratur omkring mindfulness hvoraf du finder et lille udpluk nedenfor.

Men meditation skal trænes i praksis og kræver dedikation, vedholdenhed og praktisk udførelse. Vi kan derfor ikke læse os til et mindful liv. Har du lyst at høre mere eller modtage en CD med mindfulness øvelser, kan du kontakte Rikke Berg på www.sosimple.dk – rikke@sosimple.dk – tlf: 2999 3400

Rikke Berg er indehaver af virksomheden SoSimple, hvor hun arbejder med mindful leadership og coaching i erhvervslivet samt mindfulness og terapi for private.

 

Uddannelser:

Bach.pæd.psych. – Psykoterapeut

(MPF) – Master Enneagram Coach –

Master NLP Coach.

Efteruddannelser indenfor

Mindfulness, Konflikthåndtering og Børnerådgivning. 

 

Inspiration til litteratur:

”Alkymisten”, Paulo Coelho

”Lige meget hvor du går hen, er du der”, Jon Kabatt-Zinn

”Vejen til indre ro i en travl hverdag”, Henning Daverne

”Frihedens disiplin”, Charlotte Mandrup